“Conovation concentreert zich op innovaties die bijdragen aan de duurzaamheid van beton zoals CO2-reductie, circulariteit en veiligheid”
CO2

Voordelen

Waarom onze hulp?

Altijd op tijd

Met 30 voertuigen onderweg kunnen wij altijd snel schakelen voor een tijdige levering bij onze klanten. Onze planning begrijpt hoe belangrijk een tijdige soepele levering is. Hier ligt onze uitdaging!

Diverse attesten

Met attesten kun je tot 35% cement een-op-een vervangen. Wij bieden attesten aan voor elke gewenste cementcombinatie.

Veiligheidsvoorraad

We beschikken over extra opslagcapaciteit voor onvoorziene storingen in de supply chain.

Kosten besparen

Cement is de duurste grondstof van beton waarop kan worden bespaard. Cement is immers de grondstof van beton die het snelst stijgt in prijs en waarschijnlijk ook nog veel duurder gaat worden. Het rendement van een besparing op cementverbruik wordt dus waarschijnlijk alleen maar groter.

Twee manieren om cementverbruik te reduceren

Minder cement gebruiken

Van 28-daagse sterkte naar 56-daagse sterkte.

De 28-daagse sterkte is een vast gegeven in de betonsector. Bij het bestellen van beton rekent men dus vrijwel altijd met deze 28-daagse sterkte. Waarom? Omdat de klant dat vraagt. Waarom vraagt de klant dit? Omdat hij dit zo heeft geleerd.

Cement vervangen met attestvulstoffen

Wanneer een minimum bindmiddelgehalte is voorgeschreven, kan een deel van de cement worden vervangen door een vulstof onder attest. Het prijsverschil tussen kalksteenmeel en cement loopt al gauw op tot € 80,- per ton oftewel € 0,08 per kg.

In een standaardmengsel van 320kg cement per m3 kan doorgaans 25% ofwel 80kg worden vervangen. Dat betekent een besparing van € 6,40 per m3!

Bij een verkoopprijs van € 100,- per m3 voor transportbeton betekent dit een brutomargeverbetering van 6,4%.

Effect op ontkistingssterkte

Vooral in de prefabindustrie zijn ontkistingstijden van zestien uur heel gewoon. Dit betekent dat beton binnen dit tijdspanne voldoende moet zijn uitgehard voor ontkisting. Dit wordt veelal gerealiseerd door meer cement te gebruiken dan nodig is. Met als effect dat de eindsterkte hoger is dan wat er aan de klant is beloofd of wat de klant heeft gevraagd.  De te hoge eindsterkte kan bij constructief beton zelfs voor zorgen voor noodzakelijk meer wapening voor het tegengaan van krimpscheuren. Hierdoor wordt het beton eerst duurder door een overschot aan dure cement, en daarna nogmaals prijziger door een overschot aan duur staal. Daar komt nog bij dat het vullen van de mal met teveel cement elke keer geld kost dat niet meer terugkomt.

Door het gebruik van minder cement worden deze kosten gereduceerd. Het beton zal hierdoor echter langzamer uitharden, waardoor ontkisting pas later kan plaatsvinden. Dit heeft dan weer een negatief en ongewenst effect op de productiecapaciteit van de fabriek.

Als een fabriek voldoende ruimte heeft, bestaat de mogelijkheid om dubbel zoveel mallen te kopen en om de dag te ontkisten. De mallen zijn na verloop van tijd terugverdiend. De dure cement is bij elke vulling van de mal verdwenen.

Groene energie

Het is ook mogelijk om het uitharden van beton sneller te laten verlopen door het toevoegen van warmte. Dit kan door het gebruik van verwarmde mallen, warm aanmaakwater, afdekken met (elektrische) dekens of het gebruik van een verwarmde droogkamer. Met zelf opgewekte groene energie zijn de kosten slechts marginaal. Ook hier geldt dat de investering in zonnepanelen wordt terugverdiend.

De juiste ontkistingssterkte

Vaak wordt er ontkist op basis van tijd en niet op de werkelijke ontkistingssterkte. Om te voorkomen dat men te vroeg ontkist en het product beschadigd raakt tijdens het ontkisten, wordt een marge ingebouwd in het cementgehalte. Door per mal te meten wat de daadwerkelijke sterkte is, kan deze marge worden afgebouwd. Hiervoor zijn meettechnieken beschikbaar die de gewogen rijpheid van beton meten en zo een goede indicatie geven wanneer een mal geopend kan worden.

Bespaar op energiekosten

De meeste betonfabrieken verwarmen hun productiehallen in de winter. Gas is hiervoor een veel gebruikte energiebron. In elk betonproduct dat de fabriek verlaat, zit doorgaans nog 66% van de hydratatie-energie die het verhardende beton genereerd. Deze betonproducten liggen veelal buiten in de kou af te koelen, terwijl binnen gestookt wordt voor de verwarming.  Buiten koelen, binnen stoken! Ofwel, stoken voor de mussen.

Door een deel van de hydratatiewarmte terug te winnen, kan het gasverbruik voor de verwarming worden teruggebracht. Met beduidende kostenbeparingen én afname van de  de CO2-footprint als resultaat!

 

Beton met uitzicht over ber

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan