Aanpak CO2 is wereldwijd noodzakelijk, niet alleen lokaal

De natuur maakt geen onderscheid waar of door wie CO2 wordt uitgestoten. Elke ton CO2 draagt bij aan global warming en aan de wereldwijde uitdaging om dit tegen te gaan.

De mens maakt dit onderscheid vreemd genoeg wel. Daarom importeren we bijvoorbeeld vliegas en slak uit de verste hoeken van de wereld om onze lokale beton nog groener te maken. Dit veroorzaakt extra transport wereldwijd en geeft ons betere MKI-waardes voor beton in Nederland. Tegelijkertijd wordt in locaties waar bijvoorbeeld slak wordt geëxporteerd, nauwelijks met hoogovencement gewerkt.

Door het gebruik van lokale grondstoffen – waaronder kalksteenmeel – kan in combinatie met een hoogovencement (CEM III/B) een betonmengsel worden gemaakt dat een grote kostenbesparing geeft met maar een kleine CO2-toename ten opzichte van een CEM III/B. Door deze toepassing blijft er echter hoogovenslak over waarmee elders portlandklinker kan worden vervangen.

Door zoveel mogelijk portlandklinker te vervangen door hoogovenslak, vliegas en kalksteenmeel, wordt de wereldwijde uitstoot van beton gereduceerd.

Aangezien de natuur geen onderscheid maakt in waar of door wie CO2 wordt uitgestoten, zou het wellicht beter zijn om mengsels te maken met een duidelijke impact op de wereld in plaats van enkel gericht op de MKI-waarde van ons geproduceerde beton.

Interesse gewekt?

Bereken dan jouw kosten besparing of neem contact op

Beton met uitzicht over ber

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan