Aan vliegas komt een einde

Vliegas is een goedkope grondstof die uitermate geschikt is om een deel van het cement mee te vervangen. Bij het wegvallen van de beschikbaarheid van vliegas komt een tekort aan cementgrondstoffen die moet worden opgevangen door andere grondstoffen zoals slak en kalksteenmeel. Deze producten moeten vervolgens worden geïmporteerd en dus getransporteerd met opnieuw een CO2-belasting.

Toch is de nettobesparing van CO2 enorm! Om 1 ton vliegas te produceren, wordt tussen de 20-30 ton CO2 uitgestoten bij de verbranding van kolen! bron Indien dit vliegas wordt vervangen door kalksteenmeel, geeft elke ton ongeveer een extra CO2-uitstoot van slechts 45kg CO2 per ton vulstof (35kg voor productie en 10kg voor transport).

Momenteel wordt aan vliegas geen CO2-footprint toegekend voor de productie. Voor de CO2-footprint van het beton lijkt vliegas dus een goede oplossing. Voor de wereldwijde global warming-problematiek voegt het gebruik van vliegas niets toe en compenseert het gebruik ervan slechts een fractie van de uitstoot die vrijkomt bij de kolenverbranding.

Interesse gewekt?

Bereken dan jouw kosten besparing of neem contact op

Beton met uitzicht over ber

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan