Komt er een einde aan CEM I?

Meerdere cementfabrieken hebben plannen om te stoppen met de productie van CEM I omdat deze cementsoort de hoogste CO2-uitstoot genereert.

Meerdere cementfabrieken willen overstappen op een CEM II/A-LL. Dit is een mengsel van CEM I en kalksteenmeel. Precies wat ook mogelijk is door zelf onder attest kalksteenmeel in te mengen. Er is echter een duidelijk verschil! De kostenbesparing van het toepassen van kalksteenmeel verdwijnt voor de gebruiker. De cementfabriek biedt een CEM II aan voor een prijs die slechts marginaal goedkoper is dan een CEM I. De cementfabriek bespaart hiermee flink op de kostprijs en de CO2-uitstoot – met dezelfde hoeveelheid klinker kan zij nu immers meer cement maken.

De klant kan echter minder CEM I vervangen door een goedkopere attestvulstof zoals kalksteenmeel. Ook wordt de klant begrensd in het opzoeken van de maximale vervanging die voor haar productie haalbaar is. BetoncentraleHet resultaat is juist meer gebruik van klinker in betonproducten. Aangezien de nieuwe CEM II-cementen slechts marginaal goedkoper zijn, wordt de klant geconfronteerd met hogere kosten en een hogere CO2-uitstoot.

CO2 is een wereldwijd probleem. De natuur maakt geen onderscheid waar of door wie CO2 wordt uitgestoten. De mens doet dit helaas wel. Volgens Conovation zal de natuur hier niets mee opschieten.

Wij geloven dat CEM I niet zal verdwijnen. Er is wereldwijd enorm veel CEM I. Mochten de regionale cementfabrikanten stoppen met de productie van CEM I, zullen klanten alternatieven kunnen kopen. Deze alternatieven komen dan helaas wel van verder weg.

Voor toepassingen waar klanten beton maken met puur CEM I is een CEM II wel een heel goed alternatief. Betonfabrieken met onvoldoende silocapaciteit om zelf vulstoffen in te mengen, zijn gebaat bij het kopen van een CEM II in plaats van een CEM I.

Klanten die voldoende silo’s hebben om zelf met attestvulstoffen te werken, kunnen de goedkoopste kostprijs en de laagste CO2-footprint realiseren door zelf een goede CEM I op te mengen met attestvulstoffen zoals GGBS of kalksteenmeel. zie onderstaand voorbeeld ter illustratie.

  • Een CEM II is duurzamer dan een CEM I
  • Een CEM II is niet duurzamer dan een CEM I met attestvulstof
CEMENTSOORT prijs CO2 BETONMENGSELS MET 320KG BINDMIDDEL prijs CO2
CEM I 120 800 beton met 100% CEM I        38,40      256,00
CEM II 118 720 beton met 100% CEM II        37,76      230,40
KSM 50 50 beton met 75% CEM I        32,80      196,00

Interesse gewekt?

Bereken dan jouw kosten besparing of neem contact op

Beton met uitzicht over ber

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan